AFVALLEN

Afvallen, dat is iets wat veel mensen vaak willen. Maar.. het slagingspercentage van blijvend afvallen is heel laag, mensen gaan vaak “jojo’en”. Soms gaan mensen zelfs zo ver dat ze een sapjeskuur gaan doen van 5 dagen of maar 500 kcal op een dag gaan eten. Natuurlijk val je dan af, maar is dit goed voor je lijf? Niet helemaal. Tuurlijk kan er een dag zijn dat je heel weinig eet of alleen sapjes drinkt, jouw lijf kan het extreme aan, maar je lijf heeft ook voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten nodig. 

We leven op het moment in een wereld waar ongezonder worden heel erg makkelijk is. OVERAL is eten. OVERAL is fast food. OVERAL is verleiding. Het is, vanuit een gezondheids standpunt, bizar dat het ongezonde eten zo gepromoot wordt. Ja. Ik zei het. Ongezond eten. “Maar er is toch helemaal geen ongezond eten, je mag het niet labelen als gezond of ongezond”. 

*M’n ogen rollen* 

In principe behandeld jouw lijf het eten hetzelfde, of je nu een hamburger van de McDonalds eet of een hamburger van 100% grasgevoerd vlees op een huisgemaakte volkoren bol. Maar die hamburger van de McDonalds is natuurlijk heftig bewerkt, er zijn dingen uitgehaald, dingen toegevoegd. Dus de grasgevoerde-homemade burger zal in dit geval altijd de gezondere optie zijn.

Zelf geloof ik wel in ongezond en gezond. En dat betekent niet dat ik zelf nooit iets ongezonds eet, dat ik mijzelf dat verbiedt en helemaal gek word als ik wel eens snoep. Persoonlijk reageer ik gewoon niet zo goed op bewerkte producten, dus eet ik het liefst zelfgemaakte dingen (of zo onbewerkt mogelijk). Maar dat allemaal terzijde. Het afvallen, daar ging het om.

Juist omdat je nu overal makkelijk eten kunt kopen wat ‘lekker’ is gemaakt met veel zout, vet en suiker, leven we in een wereld waar veel mensen overgewicht hebben en waar veel mensen ziek worden. Gezond leven is ontzettend belangrijk, maar ook hier zijn weer ‘valkuilen’.. want: “Die ongezouten biologische cashewnoten zijn toch gezond?” .. Ja, maar ze bevatten wel 600 kcal per 100 gram (ongeveer). 

Als je wil afvallen is de belangrijkste factor de: energiebalans. Je moet zorgen dat je minder eet dan dat je verbruikt. Verbrandt je 2000 kcal op een dag, dan zou je er minder moeten eten om af te vallen (en NEE, niet gelijk 1000 kcal minder). Wat over het algemeen wordt aangeraden om maximaal per week gezond af te vallen is 0,5 kg. Dit zou per dag een tekort van 500 kcal zijn. Natuurlijk val je in het begin wat sneller af dan na een tijdje. Dit omdat je in het begin ook veel vocht verliest. Na een tijd ben je natuurlijk wat lichter en dan verbrandt je (helaas) ook weer minder kcal. 

Wat ook nog belangrijke factoren zijn, waar vaak minder naar wordt gekeken:

Hoe val je nou zo gezond mogelijk af?

Ga niet crashdiëten, daarvan kom je vaak weer meer aan dan je in eerste instantie was kwijtgeraakt (en dan praten we nog niet eens over je relatie met voeding in het algemeen). En snap dat dit voor jouw gezondheid is, er is een reden dat je wilt afvallen (je vetpercentage is te hoog, je voelt je niet goed in je vel, etc.). 

Hoe bereken ik mijn dagelijkse caloriebehoefte? 

Dit kan heel gemakkelijk via Google. Hier vul je wat persoonlijke gegevens in en dat wordt dit berekend. Let wel op dat dit altijd ongeveer is en vaak niet 100% accuraat. Houd het zelf bij met behulp van een weegschaal, foto’s en cm’s (heel belangrijk, want soms weeg je hetzelfde maar is je buikomvang wel 5 cm minder – gewicht zegt in die zin niet alles).

Meer hulp nodig qua voeding of juist trainen? Stuur mij een berichtje via het contactformulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FRee pdf download

Mini food guide

In 6 stappen bewuster eten! In deze mini food guide vind jij alle tips om te starten met een bewustere leefstijl.

Ik houd je op de hoogte van alle ins en outs van IVK lifestyle.

Afmelden voor de emails kan op ieder moment